Így dönti romba az alacsony önbizalom a kapcsolataid

Így dönti romba az alacsony önbizalom a kapcsolataid

Nincs mese: az egészséges önbizalom az életünk minden területén sokat számít. Ez a szerelmi életednél sincs másképp.

Lehet, hogy azért nincs még pasid, mert nem hiszel eléggé magadban? Vagy esetleg éppen ezért megy tönkre az összes kapcsolatod?

Ebből a cikkből mindent meg fogsz tudni arról, hogy milyen szerepet játszik az alacsony önbizalom egy kapcsolatban.

Nézzük is meg, hogy miről van szó.

Mennyit is számít az önbizalom?

Nos, azt hiszem nem fogsz meglepődni a válaszomon: rengeteget.

Nem nehéz kitalálni, hogy miért. Ha nem vagy elég magabiztos, az az egész életedre rányomhatja a bélyegét. Gondolj rá úgy, mint egy telefon akkumulátorra: ha nincs önbizalmad, akkor a töltöttséged alacsonyan van.

Ha ebből az akksiból tovább veszed az energiát, azzal teljesen lemeríted. Azt akarom ezzel mondani, hogy teljesen lényegtelen, hogy ki vagy: alacsony önbizalommal az életcéljaid hajszolása, a mindennapi életed és a vele járó kötelezettségek teljesen ki fognak meríteni.

És ennek sokszor a kapcsolatod issza meg a levét. Sajnos a tapasztalataim azt mondják, hogy ha valakinek az önbizalma a béka segge alatt van, akkor csak idő kérdése, hogy mikor kerül vakvágányra a kapcsolata.

Nézzük is meg, hogy hogyan nyilvánulhat meg az alacsony önbizalom a szerelmi életedben…

1. Folyamatosan kételyek gyötörnek

Most tényleg szeret? Már nem szeret, nem igaz?

Ha sűrűn teszed fel magadnak ezeket a kérdéseket, akkor az egy elég rossz jel! Mégpedig azért, mert nem bízol eléggé magadban. Ugye tudod, hogy miért?

Mert egy magabiztos, jó nő bízik magában annyira, hogy ne kelljen minden egyes adandó alkalommal letesztelnie a pasija hűségét. Hidd el, ha szeret a pasid akkor más módokon is ki fogja mutatni, hogy szeret.

Nem egyszer tapasztaltam, hogy ez a „tesztelgetés” addig fajult, hogy a nő konkrétan aláásta a kapcsolatát: úgy gondolta, hogy elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb elhagyja a párja. És ezért valami hatalmas hülyeséget csinált, aminek szakítás lett a vége.

2. Képtelen vagy teljesen leengedni a védelmed

Egy kapcsolatban az alacsony önbizalom sokszor azt válthatja ki, hogy képtelen leszel teljes mértékig megbízni a partneredben. Ez történhet tudatosan is, de legtöbbször semmit sem tudsz tenni ellene, mert a tudatalattidban megy végre.

Ez odáig is fajulhat, hogy már olyan szinten nem engeded szeretni magad, hogy mire észbe kapsz, a párod úgy ott hagy, mint a huzat. Ez az egyik verzió. A másik az (és ilyet már nem egyszer tapasztaltam a munkám során) hogy belekerülsz egy olyan helyzetbe, amiben nem tudod, hogy mit csinálj.

Ennek ugyancsak az lesz a vége, hogy az egyik fél meg fogja unni, és lelép. Nézd, ha folyamatosan abban bízol, hogy a párod nem árul el, csal meg vagy hagy ott, akkor mélyen odabent gondok vannak. Valószínűleg rettegsz a csalódástól, így sosem leszel képes teljesen megnyílni előtte.

3. Na de mindenkivel?

Van az alacsony önbizalomnak egy nagyon gyakori és sokat sejtető jele, ami elsősorban a párkeresési fázisban jelenik meg. Biztos te is ismersz olyan nőt, aki kéthavonta lecseréli a pasiját. Vagy egy olyat, aki szinte mindig csak lúzerekkel jött össze. Kár tagadni: rengeteg ilyen nő van.

És bizony emögött is önértékelési zavarok bújnak meg. Az ok nagyon egyszerű: az ilyen nők nagyon nehezen szerethetőnek tartják magukat és ezáltal úgy érzik, hogy minden alkalmat meg kell ragadniuk, hogy pasihoz jussanak. Az ilyen nőknek nem kell az olyan pasi, akiért akár egy picit is meg kell dolgozni, ezért inkább minden jöttmenttel összejönnek.

A mai világban ráadásul általános felfogás az, hogy „mindent, most és azonnal”, ami meg aztán végképp nem segít ezen a jelenségen.

4. Az aranyásó-szindróma

Az angol szlengben „golddiggernek”, azaz aranyásónak nevezik az olyan nőket, akik csak és kizárólag a férfi anyagi helyzetét tartják szem előtt, és az alapján választanak. Nos, azon kívül, hogy egy - szerintem - rendkívül visszataszító jelenségről van szó, tudnod kell azt is, hogy ez is az alacsony önbecsülésből ered.

A teljes anyagi biztonság jó dolog. Kell is. És általában a sikeres férfiak elő is tudják teremteni ezt a helyzetet. Szokták is mondani, hogy van pénz, van nő. És az ilyen nők sajnos nap mint nap csak megerősítik ezt.

Ezek a nők a saját, nem létező önbizalmukat próbálják leplezni azzal, hogy az anyagi biztonságért cserébe nem érzelmeket, hanem szexet (és semmi mást) visznek egy kapcsolatba. Ez olyan szempontból jó lehet, hogy nem kell elköteleződniük, hiszen elég csak kielégíteni a pasit. A szívét nem kell kiöntenie neki.

Szóval: feladnád az álmaidat - egy olyan kapcsolatot, ahol feltétel nélkül, szívből szeretitek egymást - egy olyan kapcsolatért, ahol az anyagi biztonság adott, viszont hiányoznak az érzelmek?

Remélem, hogy nem.

5. Ha kell, előteremted magadnak a bizonytalanságot

Tény: ha alacsony az önbizalmad, valószínűleg nagyon is jól ismered azokat a szituációkat, amik hozzájárulnak. A csalódások, az hogy elhagynak, megcsalnak stb. Nos, a helyzet az, hogy ilyenkor szinte keresed ezt a fajta „bizonytalanságot” a kapcsolatokban. Ha nincs meg benne, akkor pedig képes vagy előteremteni.

Nem tudom, hogy ismerős-e ez a szituáció, de én már nem egy, de nem is kettő kapcsolatot néztem végig külső szemlélőként, ahol ez történt. De miért idézne bárki is elő bizonytalanságot egy jól működő kapcsolatban?

Az indíték nagyon egyszerű: az ilyen emberek, ha túl nagy biztonságban érzik magukat egy kapcsolatban, akkor viszonylag hamar kiábrándulnak és egyszerűen beleunnak az egészbe.

Ha pedig eddig szinte csak olyan kapcsolatod volt, ahol folyton azon kellett fáradoznod, hogy megmentsd azt, akkor szinte törvényszerű, hogy a jövőben is ilyen kapcsolatokat fogsz bevonzani.

Ha pedig nem, akkor előteremted a bizonytalanságot.

6. Túl könnyen elköteleződsz

Azt figyeltem meg, hogy az önbizalom hiányos nőknél szinte törvényszerű, a túl könnyen elköteleződés olyan férfiak mellett, akik meg sem érdemelnék. Hogy mire gondolok?

Hát arra, mikor sok nő egyszerűen túl alacsonyra teszi a lécet. És ilyenkor jön az, hogy olyan dolgokat is hagynak, amiket amúgy nem kéne. Mindezt azért, mert szerencsésnek érzik magukat, hogy egyáltalán sikerült valakinek felkelteniük az érdeklődését.

Szomorú, de sajnos nap mint nap tapasztalható jelenségről beszélek. Semmiképp se hagyd kihasználni magad! Az erős nők ezt nem tűrik.

7. Ha félsz az intimitástól

Sokunknál már gyerekkorban kifejlődik a tolerancia mások közelsége iránt. De ez nem mindenkinél van így.

Ha kevés tapasztalatod van az intim viszonyok terén, nagyon kellemetlen helyzetekben találhatod magad. Ha ez önbizalomhiánnyal párosul, akkor még nagyobb a baj, hiszen a kudarc miatt magadat hibáztatod majd.

Amikor új szintre lép a kapcsolat, sok nő elköveti azt a hibát, hogy pánikba esik. Az történik ilyenkor, hogy ahelyett, hogy engednéd, hogy közeledjen feléd a pasi, inkább kihátrálsz. Amiből értelemszerűen az következik, hogy elhidegül majd a viszonyotok.

8. Elmenekülsz a konfliktusok elől

Akár hiszed, akár nem, egy jól működő kapcsolatnak alapvető része a veszekedés. Nem létezik olyan, hogy egy pár mindig minden körülmények közt jól kijöjjön egymással. Ilyen egyszerűen nincs. Ha eltűnnek a konfliktusok egy kapcsolatból, oda a szenvedély is.

Hogy mi következik ebből? Hát az, hogy nem fogod értékelni magad eléggé, így abban sem hiszel majd, hogy a legjobbat érdemled. Így olyan dolgokat fogsz engedni a pasiknak, amikért más nők már dobnák őket. Vannak alapjáraton konfliktuskerülő emberek, tudom. De egy dolgot meg kell értened: nem hagyhatod magad kihasználni!

Minden kapcsolatban vannak olyan pillanatok, mikor ki kell magadért állnod. Ha nem így teszel, akkor csak megerősíted abban a párod, hogy veled bármit meg lehet csinálni. Ha erre képtelen vagy, akkor nincs mit tenned: dolgoznod kell az önbizalmadon.

9. Birtokolni szeretnéd a partnereid

Olyasvalakinek, akinek alacsony az önbizalma, nagyon nehéz meló lehet egy kapcsolat fenntartása. És ilyenkor előfordul, hogy piszkos eszközökhöz nyúl. Arra gondolok, mikor találsz valakit, és szinte ráakaszkodsz.

Nem, nem arra, hogy mindig vele szeretnél lenni. Ez teljesen normális. Arról van szó, mikor valaki elkezdi manipulálni a partnerét. Ennél kevesebb visszataszítóbb dolog van véleményem szerint.

A gondok ott kezdődnek, mikor a nő elkezdi irányítani a pasi életét. Hülye szabályokat hoz, megpróbálja elvágni a barátaitól stb. Ilyenekre gondolok. Remélem, hogy nem ismertél magadra, mert ez az a dolog, amitől a pasik nagy része irtózik.

És ez még nem minden. Meg lehet spékelni az egészet egy hisztis személyiséggel, és kész is a katasztrófa. Az ilyen nők legfeljebb egy maguknál is gyengébb, balek pasit tudnak kifogni, akinek aztán hosszú évekig fogják megkeseríteni az életét.

Tudom, hogy ennél sokkal több módon is megnyilvánulhat az önbizalomhiány egy kapcsolatban, de úgy gondolom, hogy ez a 9 felsorolt jelenség a leggyakoribb. Ha esetleg magadra ismertél, ne keseredj el: Péter nemrégiben írt egy cikket, amiben arról ír, hogy hogyan edzheted napi szinten az önbizalmad.

Meg fogsz lepődni, hogy milyen egyszerű kis gyakorlatokkal érhetsz el szinte azonnali eredményeket! Péter cikkét itt tudod elolvasni.

Azonban én is készültem neked valamivel. :)

Mit szólnál egy kis extra önbizalom növeléshez?

Azt hiszem, magától értetődő a tény, hogy egy jól működő kapcsolathoz egyszerűen elengedhetetlen az egészséges önbizalom. De nem csak ehhez! Egy igazi dögös, jó nő az élet minden területén megtalálja a számításait. Magabiztosan cselekszik, és megszerzi, amit akar.

Nem tudom, hogy gondoltál-e már erre így, de az önbizalom tulajdonképpen olyan, mint ha az érzelmi immunrendszered volna. Ha az önbecsülésed megfelelő szinten van, akkor kevésbé vagy érzékeny a stresszre, nem szorongsz és az elutasításokat, illetve a kudarcokat is könnyebben viseled.

Ezért is nagyon fontos, hogy mindent elkövess annak érdekében, hogy növelni tudd az önbizalmad. Hogy ebben a segítségedre legyek, készültem neked pár olyan ténnyel, amit nem biztos hogy tudtál az önbizalomról és lehet, hogy segítenek egy picit más megvilágításba helyezni a dolgokat.

Az önbizalom nem kiváltság

Sok helyen olvashatod, és még több helyről hallhatod, hogy önbizalommal születni kell. Hogy csak két véglet létezik: van vagy, van nincs. Na, az ilyeneknek ne higgy!

Az önbizalmat úgy kell elképzelni, mint egy képességet (például a rajzolást), amit kellő munka és idő befektetésével fejleszteni tudsz.

Nem mondom, hogy dívákat megszégyenítő önbizalmat tudsz szerezni, azt viszont igen, hogy ha hajlandó vagy dolgozni rajta, akkor egészséges szintekre tornázhatod az önbizalmad.

Semmi köze a külsődhöz

A tudomány a segítségünkre siet!

Kutatások tömkelege igazolja, hogy az emberek külsőre ugyanolyan vonzónak találják az alacsony önbizalommal rendelkező egyéneket, mint azokat, akik egészséges önbizalommal bírnak. És itt jön egy hatalmas DE...

Az igazi különbség abban rejlik, hogy milyen első benyomást tudunk tenni az emberekre. Képzelj el két, külsőre ugyanolyan vonzó nőt. Az egyik nőnek alacsony az önbizalma, és ez látszik is: a mozgásán, a stílusán, a beszédén. Viszont az a nő, aki jól érzi magát a bőrében, fel meri vállalni saját magát és a stílusát, valószínűleg sokkal emlékezetesebb első benyomást kelt majd a pasikban.

De ez abban az esetben is működik, ha a magabiztos alanyunk kevésbé felel meg a szépségideáloknak: a férfiak sokkal vonzóbbnak találják majd őt, mint mondjuk azt a nőt, aki helyes arccal, kecses alakkal, de nulla önbizalommal rendelkezik.

A magasabb nem feltétlenül jó

Ideális esetben azt hihetnéd, hogy minél magasabb az önbizalmad, annál jobb, nem? Nos, tévedsz!

Rengeteg olyan ember létezik, aki ilyen téren átbillen a ló túlsó oldalára. Ezt a tudomány narcisztikus személyiségzavarként ismeri, és a tökéletes példája annak, hogy nem minden arany, ami fénylik, ugyanis az ilyen emberek nagyon sokat gondolnak magukról, viszont az önbizalmuk általában sokkal sérülékenyebb az átlagnál.

Az ilyen emberek még a legapróbb megjegyzés hatására is kiakadhatnak, és napokba telik, míg túlteszik maguk rajta.

Ezért kell megtalálni az arany középutat: az egészséges önbizalmat. Az egészséges önbizalommal rendelkező emberek sokkal egészségesebbek mentálisan, mint a narcisztikus társaik.

Itt a vége!

Elérkeztünk a cikkem végére. Remélem, hasznosnak találtad!

Ha nem ismertél magadra egy pontban sem, akkor minden rendben: magabiztos vagy és minden bizonnyal készen állsz arra, hogy egy egészséges párkapcsolatban, boldogan éld az életed.

Ha viszont mégis sikerült magadra ismerned, akkor se keseredj el! A tudás, amit egy ilyen listából szerezhetsz, segíthet abban, hogy rájöjj, ki is vagy valójában - de arra is, hogy ki nem. És ez azért fontos, mert az első lépés a változáshoz az az, hogy felismerjük a saját hibáink.

Remélem, hogy tudtam segíteni abban, hogy ez így történjen.

További sok sikert kívánok a pasizáshoz! Hiszek abban, hogy megtalálod a számításaid - mert igenis megérdemled. :)

Pár kérdés,ha esetleg magadra ismertél bármelyik pontban is:

Tisztában voltál ezzel? Ha igen, előfordult már, hogy volt olyan pasid, aki ezt felrótta neked?

Tervezel változtatni rajta? Ha igen, hogyan?

Hozzászólások

Ha kapcsolatba vagy ès a párod màr nem vesz semibe azon lehet e vàltoztatni?

BKata képe

Mónika! Ha a párod már az elejétől kezdve semmibe vesz téged, küldd el, be kell fejezned a kapcsolatot vele! Keress olyan férfit, aki tisztel téged, és ezerrel teper érted még a párkapcsolatban is! Ne azt nézd mit mond, hanem mit tesz érted, ezt jól jegyezd meg egy életre, ezt tanácsolom neked, amit nem kötelező megfogadnod! Sok sikert! :)

Jó pont. Nem ismertem magamra

Tisztában voltam dolgokkal.Nem ismertem magamra.

Sziasztok!:)
Arra keresem a választ, hogy hogyan lehet elérni azt, hogy fontos legyél önmagad számára?
Nálam ez már régi probléma. És emiatt nagyon nehezemre esik tenni magamért bármit is.
Ha tudnátok valamit tanácsolni, nagyon hálás lennék! Mert már nagyon szeretnék változtatni, és kijönni ebből az állapotból!
Üdv, Bogi

Kedves Bogi, nekem a Theta Healing segít sokat, de bármely más energiagyógyászati módszer jó lehet. Mert sokszor a probléma gyökere nem is ebben az életünkben keresendő.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.