Így szerezz önbizalmat szuper egyszerűen

Így szerezz önbizalmat szuper egyszerűen

Vajon miért van az, hogy egyesek dívákat megszégyenítő önbizalommal bírnak, míg mások csak hebegve-habogva képesek a legalapvetőbb hétköznapi teendőket (például egy banki ügyintézést) véghezvinni?

Vagy az, hogy míg az egyik nő gond nélkül, felszabadultan flörtöl a pasikkal, addig egy másik az ájulás szélére kerül, ha váratlanul megszólítja egy pasi?

Nos, a helyzet az, hogy sziklaszilárd önbizalommal bárki rendelkezhet kortól és nemtől függetlenül. Mindenki tiszta lappal indul, de akad egy két tényező az életed során, ami hosszú távon bárkiből képes szégyenlős kis nyuszit csinálni.

Ebből a cikkemből meg fogod tudni, hogy mik ezek a dolgok és azt is, hogy mit tehetsz azért, hogy visszanyerd a lerombolt önbizalmad. Vágjunk is bele!

A bűvös kérdés: „Miért nincs önbizalmam?”

Ez a kérdés azért fontos, mert ahhoz, hogy el tudj indulni az önbizalomhoz vezető úton, tudnod kell, hogy mi volt az, ami teljesen tönkre vágta azt.

Az önbizalom-romboló tényezőknek két csoportját szoktam megkülönböztetni: külső és belső tényezők. Mindkét kategória épp ugyanolyan veszélyes az önbizalmadra nézve, de kezdjünk most a külső behatásokkal…

A lerombolt önbizalmad külső tényezői

Ezek mind-mind olyan külső hatások, amik látszólag ártalmatlannak tűnnek, de mégis képesek nagyokat „csipegetni” az önbizalmadból, anélkül, hogy észre vennéd. Ilyenek például…

- A „jóakaróid”, azaz a barátaid, közeli rokonaid vagy kollégáid akik sosem hagyják, hogy önmagad légy

- A média (nem csak a TV és a magazinok, hanem a Facebook és az instagram is ide tartozik)

Olyan dolgok ezek, amik az évek során alattomosan, észrevétlenül alakítgatják a tudatalattid - ezt pedig az önbizalmad sínyli meg a legjobban.

Lássuk is őket.

Így értékelnek le a barátaid

Akárcsak egy szép ruha egy üzletben, úgy te is leértékelések áldozatává válhatsz. A lényeges különbség abban rejlik, hogy az esetek 99%-ában észre sem veszed, hogy elnyomnak. Hadd szemléltessem egy példával.

Tegyük fel, hogy egy nap eldöntöd, hogy mostantól egy picit kihívóbban fogsz öltözködni. Itt most nem valami ribanc outfitre gondolok hanem pl. valami kis szolid felsőre, ami a szokásosnál mondjuk többet mutat a dekoltázsodból.

Beérsz a munkahelyedre, és mi fogad? Alattomos, kicsinylő megjegyzések még azoktól a kollégáidtól is, akikkel amúgy jóban vagy.

„Jajj, ez annyira nem te vagy. Az a tegnapi kis visszafogott felsőd sokkal jobban állt.”

„Szerintem valami olyan ruhát kéne választanod, ami illik a visszafogott személyiségedhez”

Vagy a másik kedvencem, amikor belefogsz egy fogyókúrába:

„Hagyd a fenébe ezt a diétát, nekünk így is jó vagy. Menjünk dobjunk be pár krémest a cukrászdában!”

Rá sem hederítesz, hiszen a kollégáid, a barátaid. Csak jót akarnak, nem? A nagy francokat! Ez az elnyomás ékes példája. Hadd fordítsam le neked a fenti mondatokat.

„Nem akarom, hogy megváltozz, nem akarom, hogy jobb legyél, maradjál csak az a kis nyuszi, aki mindig is voltál. Hogy miért? Mert én sem vagyok elégedett a saját életemmel, éppen ezért én sem szeretném, hogy jobban nézz ki vagy jobban érezd magad a bőrödben, mint én.”

Ezek meglehetősen ártalmatlan mondatoknak tűnnek, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnél. Az ilyen kis baráti leértékelések képesek tudat alatt óriási károkat okozni az önbizalmadban.

Na de nézzünk meg egy másik külső hatást, ami ugyancsak tök ártalmatlannak tűnik, de véleményem szerint az egyik legbrutálisabb eszköz arra, hogy porig rombold az önbizalmad…

Így döngöli a földbe az önbizalmad a közösségi média

Fellépek az Instagramra, ránézek a népszerű tartalmakra. Mit látok?

Azt, hogy X celeb a Seychelles-szigeteken koktél szürcsölget a tengerparton, Y Celeb a milliós magángépén tart valami egzotikus helyre, Z celeb pedig épp most vett egy tízmilliókat érő Lamborghinit.

Mi jön le ebből nekem?

Hát az, hogy én a Seychelles-szigetek helyett maximum a Balatonra jutok el, magángép helyett örülök, ha egy fapados járattal repülhetek és Lamborghini helyett egy 15 éves lerúgott Opelem van. Ugye látod, hogy mi ezzel a baj?

Olyan emberekhez méred magad, akik valószínűleg lószart sem tettek azért, hogy olyan életük legyen. Mit gondolsz, miért nem posztolják ki a szupermodellek azokat a képeket is, amiken elhízott, turbános alakokkal pózolnak valami 5 csillagos Dubai hotelben?

Nézd, valójában semmi szükség arra, hogy ilyen hülyeségekkel mérgezd az elméd - és az önbizalmad. Senkinek sincs tökéletes élete. Az a mézes-mázas maszlag ami a közösségi médiákból ömlik, nem valódi.

Senki sem olyan menő és tökéletes, mint az Instagram vagy Facebook oldala. Arra kérlek, hogy ezt a mondatot nagyon jegyezd meg, és legközelebb, ha rossz érzés fog el, mikor a Facebookot böngészed, jusson eszedbe.

Na de mik lehetnek az alacsony önbizalom belső tényezői?

A lerombolt önbizalmad belső tényezői

Nézzünk szembe a tényekkel: ha alacsony az önbizalmad, az nem csak a külső hatásoknak köszönhető. Vannak olyan berögzült reflexek, amik az életed részévé váltak, és nap mint nap hátráltattak a céljaid elérésében.

Ez a kategória is épp ugyanolyan veszélyes - ha nem veszélyesebb - mint a külső hatások. Itt olyan dolgokra kell gondolnod, mint például a múltbéli dolgokon való rágódás vagy az a negatív belső hang, ami nem engedi, hogy jobbá válj.

Nézzük meg őket…

A múltbéli döntéseiden való folyamatos rágódás

Előfordul, hogy olyan a múltban rossz döntéseket hoztál. Ez nem gond, emberek vagyunk, hibázunk. Vegyünk is egy példát!

Vegyünk valakit, aki pl. középsuliban rossz társaságba keveredett és olyan döntéseket hozott, amiket a tanulmányi eredményei sínylettek meg. Ilyenkor még nagyon befolyásolható az ember, így magának is egyszerűbben magyaráz be baromságokat.

Nos, egy ilyen ember simán elkönyvelheti magát butának, hiszen végig bukdácsolta az iskolát. Igaz ez? Nem valószínű. Az egész annak volt köszönhető, hogy hozott egy rossz döntést. És ha továbbra is csak rágódik rajta, az fog következni, hogy újabb rossz döntéseket fog hozni.

Ha a jelened és a jövőd helyett folyamatosan a múltadba tekintesz, bekerülsz egy ördögi körforgásba, aminek hosszútávon súlyos hatásai lesznek az önbizalmadra nézve.

Most pedig következzen az alacsony önbizalom egyik leggyakoribb oka...

A totál negatív belső hang veszélyei

Ha hozzászoksz ahhoz, hogy egy bizonyos módon gondolsz magadra illetve beszélsz magadról, könnyedén szokássá válhat. Egy nagyon-nagyon rossz szokássá.

Gondolj rá úgy, mint a biciklizésre.

Ha hosszú időn keresztül gyakorlod, a jövőben képtelen leszel elfelejteni, mert amint rápattansz egy bringára, az izmaid automatikusan tudni fogják, hogy mit kell csinálniuk: például majd gondoskodnak arról, hogy kényelmesen rajta maradj az ülésen menet közben.

Ezt izommemóriának hívják, és a belső gondolataid nagyon sokszor tulajdonképpen ugyanígy működnek. Ha hosszú időn keresztül lekicsinylően nézel magadra vagy értéktelennek tartod magad, akkor bizony ezek a gondolatmenetek be fognak rögzülni. És pont, ahogy a biciklizést, ezt sem fogod egyhamar elfelejteni.

Ha idáig elolvastad a cikket, minden bizonnyal már feltetted azt kérdést, hogy „Oké, de hogyan nyerhetem vissza az önbizalmam?”

Nem váratlak tovább, íme…

Néhány tipp a bombabiztos önbizalom növeléshez

Mint mondtam, az önbizalomhiány sem csak úgy a semmiből alakul ki. Sok idő, és a fent említett külső és belső tényezők koktélja kellhet hozzá. Így azt hiszem egyértelmű, hogy az önbizalmad visszaszerzésére nem létezik „csodapirula”, ami egy csapásra megold mindent: idő kell hozzá.

Egy dologban viszont teljesen biztos vagyok: ha hajlandó vagy változtatni bizonyos dolgokon, idővel újra felépítheted az önbizalmad. Az alábbiakban pár tippet mutatok majd neked, amik ebben segítenek majd.

Válogasd meg a barátaid

Mint azt a cikkem elején leírtam, a sok kis „ártalmatlan” és „jó szándékú” baráti megjegyzésnek idővel nagyon komoly következményei lehetnek. Lehet, hogy te tök ártalmatlannak vélsz amúgy tök leértékelő beszólásokat, de hadd mondjak el valamit.

Egy igazi barát SOHA nem értékelne le. Egy igazi barát nem csak odaböfögi neked, hogy „Hát ez a blúz nem a te világod, túl kihívó ez neked”, hanem miután elmondja a véleményét, elmondaná, hogy mi állna jól rajtad. És nagyon-nagyon megdicsérne benne.

Ebben az esetben célszerű a drasztikus megoldást választani: szabadulj meg minden olyan „jóakarótól”, akik hasonlóan barátságos megjegyzéseket tesznek. Semmi szükséged az ilyen emberekre.

Ahhoz, hogy újra magabiztossá válj, olyan barátok kellenek, akik támogatnak a céljaid elérésében.

Ne mások életét éld

Itt jön ismét képbe a közösségi média. Egy nagyon jó módja az önbizalmad visszaszerzésének az az, ha nem viszonyítod magad olyan emberekhez, akikhez egyébként teljesen felesleges.

Miért viszonyítanád magad olyan „modellekhez”, akik csak bizonyos szolgáltatásokért cserébe nyaralhatnak egzotikus helyeken egész évben? Persze, nagyon szépek meg hangulatosak a medencés meg tengerpartos képek, de mint mondtam, nem minden arany, ami fénylik.

Tehát: Az egyetlen személy, akihez mérned kell magad, az Te vagy. Koncentrálj arra, hogy hogyan válhatsz napról-napra jobb és magabiztosabb nővé.

Mondj nemet a belső hangodnak

Ez nem tűnik egyszerűnek, tudom, de maradj velem.

Van egy módszer, amit már évtizedek óta használok olyan sikerrel, hogy ma már elmondhatom magamról, hogy teljes mértékben az irányításom alá tudom venni a belső hangom. Ez egy nagyon egyszerű módszer.

„Nem vagy elég jó neki”, „Csúnya vagy, esélyed sincs” és társai. Na most, bármikor, mikor ez a belső hang rakoncátlankodni kezd, parancsolj nemet neki! Amint rákezd a belső hangod, állítsd meg - mindezt a fejedben, természetesen. :)

Legyen egy mindig használatos „megállj” szavad, amivel el tudod hallgattatni a negatív gondolatokat. Ha ez megvan, szedd össze magad és próbálj meg építő jellegű gondolatokat bevonzani. Mit fogok vacsorázni? Mit fogok felvenni holnap? Ésatöbbi.

Ez így elsőre viccesnek tűnhet, de hidd el, hosszú távon érezni fogod a hatását.

Írj egy önismereti tesztet

Ez is egy nagyon jó módszer arra, hogy hosszú távon nagyot dobj az önbizalmadon.

Fogj egy papírt és középen válaszd el egy vonallal. Bal oldalra írd fel hogy „Erősségeim” a jobbra pedig azt, hogy „Gyengeségeim”. Ez idáig nagyon egyszerű, de itt jön a nehéz része…

Mindkét oszlopba írj 10-10 tulajdonságot. 10 erősséget nem egyszerű összeírni, ha alacsony önbizalommal küzdesz, de pont ez a szép benne. Negatív tulajdonságokat általában könnyebben írunk magunkról.

Ha elakadsz az erősségeiddel, gondolj azokra a dolgokra, amiket az ismerőseid, barátaid, vagy munkatársaid mondtak rólad. Ilyenekre, mint pl.: „Köszönöm, hogy meghallgattál akkor, amikor senki más” vagy „Nagyon jól teljesítettél a múlt heti projekten, a bevételünk az egekben!”

Ez a módszer arra jó, hogy eszedbe juttassa, hogy senki sem tökéletes: egy ilyen tesztet hétmilliárd emberből hétmilliárd tud csinálni magáról. Egy helyen lesz egy csomó dolog, amiben rossz vagy, viszont jó pár olyan dolog is amiben jó.

Ráadásként még arra is használhatod, hogy az így feltárt gyengeségeiden dolgozz.

Tarts egy pár perces önértékelő szünetet

Ez is egy borzalmasan egyszerű, ám nagyon hatékony módja egy kis instant önbizalom növelésnek, de hosszútávú eredményekkel is bírhat. Én csak „szeresd magad” szünetnek hívom.

Ennél a technikánál csupán annyi a dolgod, hogy veszel egy naaaagy levegőt és felteszed magadnak ezt a kérdést:

„Mi az a három dolog, amit szeretek magamban?”

Nem kell túlgondolni és világmegváltó dolgokon törnöd a fejed. Gondolj arra, hogy átadtad egy idős néninek a helyed a buszon pár napja. Vagy pl. arra, hogy felvidítottad az egyik szakításon éppen túllévő barátnőd. Már egy ilyen tett is azt mutatja, hogy kedves, gondoskodó személyiség vagy - egy jó ember!

Ezek az apró, pár perces szünetek kockáról kockára építik újra az összetört önbizalmad. Próbáld ki, lehet, hogy olyan vagy, mint én, és azonnali önbizalomlöketet ad.

Próbálj ki valami újat

Azt kell mondjam, hogy a komfortzónádból való kilépésnél nincs nagyszerűbb módszer egy kis instant önbizalombombára.

Ha kipróbálsz valami új dolgot és új kihívások elé állítod magad eredményektől függetlenül azonnal többre fogod tartani magad. Egészen biztos, hogy ez az új dolog nem fog egyből tökéletesen menni, de legalább megpróbáltad, és ez tisztelendő.

Nagyon jó módszer ez arra, hogy kikerülj a szürke hétköznapokból és szinte azonnal jobban érezd magad. Ha kissé bizonytalan vagy, ne csüggedj! Nem kell egyből egy Jiu-Jitsu edzés kipróbálására gondolni. A lényeg, hogy valami teljesen újat csinálj.

Ebédelj egy olyan étteremben, ahol még soha. Ülj be egy új kávézóba. Feküdj ki napozni egy olyan strandra, ahol még nem voltál. A lehetőségek tárháza határtalan.

A lényeg, hogy rendszeresen kilépj a komfortzónádból valamilyen módon.

Összefoglalás

Mint látod, az önbizalomhiány többféle forrásból származhat, viszont szerencsére jó pár módszer létezik arra, hogy mind rövid távon, mind pedig hosszútávon megerősítsd.

Foglaljuk is össze, hogy miről volt szó:

  • Megtanultad, hogy miért érdemes alaposan megválogatnod a barátaid

  • Megtanultad, hogy miért nem érdemes “sikeres” emberekhez viszonyítanod magad

  • Megtanultad, hogy hogyan tudj nemet mondani a belső “kritikus” hangodnak

  • Megtanultad, hogy miért jó ötlet egy gyors önismereti tesztet írnod magadról

  • Megtanultad, hogy mire képes egy pár perces “szeresd magad” szünet

  • Megtanultad, hogy milyen hatással lehet az önbizalmadra, ha kilépsz egy picit a komfortzónádból

Tudom, hogy túlságosan egyszerűen hangzik ez az egész. Nem lesz az. Mint mondtam, az önbizalmad felépítéséhez idő, próbálgatás és nem utolsó sorban rengeteg türelem kell. Annyi azonban bizonyos, hogy kitartással olyan önbizalomra tehetsz szert, amiről még csak álmodni sem mersz.

Ha már itt tartunk, szerinted mi tesz valakit magabiztossá? Használsz más praktikát az önbizalmad erősítésére?

Oszd meg velünk! Kíváncsian várom. :)

Hozzászólások

Minden reggel belenézek a tükörbe és azt mondom jól nézek ki. Hangosan.
Az ágyam mellett fel van címkézve: szeretem magam bármi történjék is.
A hütőmre felírta a sógornőm: Mindig csodálatos vagy!
Javasolni tudoma Louis L. Hay: Éld az életed című könyv elolvasását. Nekem nagyon sokat segített.
És valóban igaz, hogy a barátokat meg kell válogatni! Én is "kidobtam" pár negatív, "energiavámpír" embert a környezetemből.

Rozi képe

Nekem nagyon tetszett ez a bejegyzés. A korábbi folytatásaként teljesen jókor jött, hiszen a valódi, megingathatatlan önbizalom az, ami úgy sugárzik át a lényünkön, ez az a bizonyos belülről fakadó szépség. De: önbizalom és nem önhittség! Utóbbi nemhogy nem szép, kifejezetten taszító.
A leírt módszerek nagy részét már próbáltam, hiszen nem kis utat futottam már be a témában. Kamaszkoromban semmi önbizalmam sem volt, a "jóakaróimnak" köszönhetően. Volt köztük szülő, nagyszülő, barátnő, tanár..mindenféle. Pl. az, hogy 18 évesen is görcsbe rándult a gyomrom, ha vásárolnom kellett valamit, annak volt "köszönhető", hogy anyukám mindent megcsinált helyettem. Azaz: nem tartott képesnek arra, hogy magam intézzem. Ezekre nálam a "sokkterápia" vált be. Nem igazán volt az, de valami kamaszos dacból közöltem otthon, hogy ha felvesznek az egyetemre, ha nem, én nem maradok otthon. Akkor más városban fogok egy évet dolgozni. Így rákényszerültem az önállóságra, hogy gondoskodjak magamról valamennyire.. és ez is növelte az önbizalmam. Közben persze amiket a külsőmmel kapcsolatban kaptam "barátnőktől", kortársaktól, családtól, azt is felülírtam azzal az egyszerű technikával - egyáltalán nem tudatosan persze -, hogy beálltam a tükör elé, és megbeszéltem magammal, hogy amit ott látok, az egy egészen jó csaj. És van,ami kifejezetten szép rajta/benne. És ez működött. (Működik ma is)
Aztán persze voltak olyan meghatározó szereplői (exek) az életemnek, akik aláásták a megszerzett önbizalmat. Nem csak ilyenek voltak, de azokról most nem akarok szólni, mert nem tartoznak ehhez a témához. Szóval az exektől jövő leértékelések voltak azok, amik a legfájóbb sebeket ütötték rajtam. Itt már szakember segítségét is igénybe kellett venni. A fent leírt technikákat tőlük hallottam először. Alkalmaztam és segítettek is.
Azt gondolom, már egészen jó kondiban van az önbizalmam. Ehhez hozzájárult többek között mindaz, amit a Hottie-ból tanultam és alkalmazok mind a megjelenés, mind a viselkedés-csábítás terén. Persze vannak még múltból előkúszó lehúzó gondolatok, tehát korántsem megingathatatlan még.., de jó úton járok, azt érzem.
És hogy mi az, ami nekem még doppingszer: a mozgás, ha eljutok fitneszbe, vagy csak futni egyet, az mindenképp. De van pár olyan vezetett meditációs hanganyagom, ami szintén életmentő tud lenni. :)
És még valami: a média jellemalakító szerepével kapcsolatban jutott eszembe, hogy az általában tele van olyan nőkkel, akik a klasszikus női bájakkal igencsak meg vannak áldva (még ha ebben komoly szerepe volt egy sebészkésnek is). Általában fehérnemű/fürdőruha reklámokban, óriásplakátokon is a többszázköbcentis feljavított idomok kelletik nekünk a portékát.. (ami persze rajtam - xs-es méretemből fakadóan - nem úgy áll.. Ebben a bejegyzésben különösen tetszett az a kép, ami egy nagyon vékony, felül lapos nőt ábrázol valami korlátnak dőlve a vízparton. Egyszerűen ránéztem, megállapítottam, hogy csinos, és csak alaposabb nézelődés után fedeztem fel, hogy ő sem az F kosaras csapat tagja. Nemhogy nem értékelt le, hanem megdobta az önbizalmam. :))))

Karina28 képe

ezek tènyleg jò praktikák,nagyon jòkat ìrtok lányok.Louise L.Hay könyve tènyleg sokat szokott dobni az önbizalmamon.Esetleg mèg javasolnám Szabò Pèter:Állj fèlre a saját utadbòl cìmű könyvèt, az is nagyon jò, nagyon hatásos.Sok hanganyaga is van neki,a youtubon.Ha rossz kedvem van,meghallgatom,rajtam sokat segìt.

Hmm, nagyon jók ezek alapnak. Lényegében én jó nőnek tartom magam, még ha nem is vagyok egy topmodell alkat. A média ilyen szempontból nincs rám hatással, max ösztönzőleg, hogy soha ne hagyjam magam lepusztulni külsőleg. A komfortzónámból folyton kibillentem magam, ezt is meg tudom erősíteni, hogy nagyon jót tesz. A "jóakaró" barátnők...hát, ők is hamar leépítésre kerülnek ezzel a hozzáállással.
Viszont két dolog rettenetesen le tudja építeni az önbizalmam: egyik, ha a pasi egy jobb nőre cserél le (értem itt azt, karcsúbb, nagy mellekkel), a másik, ha a pasi rosszabb nőre cserél le (rondább, igénytelenebb, butább, hisztisebb). Ilyenkor tényleg összetörök, és magamban keresem a hibát. És mivel a szerelem és a függés nem ésszerűségen alapszik, nehéz ezen túljutni.

Jók ezek a tippek és példák! Pár éve már dolgozom ezeken, de nem mindég egyszerű . Kicsit nehezebb azoknak, akiket hosszú idő után, miközben beteg lett elhagyják és benne hagyják a lekvárban.Megtanultam elfogadni magam olyannak amilyen vagyok. Sosem vágytam extra mellekre stb. A belső jóságot, kisugárzást, tiszteletet, becsületet és még sorolhatnám, mindég többre tartottam a csilli villi puccosságnál.Büszke vagyok mindarra amit elértem életem során. Becsülettel dolgoztam és neveltem gyermekeimet és eljött az idő, hogy magamra gondoljak.

Az önbizalmon elsősorban jó hangulatban lehet dolgozni. Nekem ehhez van praktikám. Összeállítottam magamnak egy olyan hanganyagot, amit ha reggelente meghallgatok, sokkal jobb hangulatban, sokkal könnyebben, sokkal pozitívabb szemlélettel kezdem a napomat, mint nélküle. Innen könnyebb építkezni is, és ha így indítok, a "jó"akarók is kevésbé találnak rajtam fogást. :)
Mindegy, hogy mi az a tevékenység, ami felturbózza az ember hangulatát (persze, ha nem ártalmas), de kell valami, és ezzel rendszeresen kell is élni! :)

Sok mindennel egyet értek. De a fenti cikk olvasásakor átgondolva a saját helyzetemet, rá kellett jönnöm nálam valami más a hiba. A barátaim mindig pozitív visszajelzésekkel szólnak hozzám, inkább próbálják erősíteni az önbizalmamat, mint sem lehúzni! Nem szoktam magamat hasonlítani vagy a helyzetemet celebek, hírességek életéhez! De sokszor felteszem igen azt a kérdést, hogy nálam sokkal "csúnyább" emberek találnak maguknak párt, én meg nem kellek senkinek. Azt gondolom, ennyi idősen ez már nem fog megváltozni, ez a vonat már elment.

Kedves Zsuzsa! Egy korábbi tananyagban volt arról szó, hogy előnytelenebb külsejű nők hogyan tudnak mégis könnyebben kialakítani egy kapcsolatot, mint a szebbek. Kérlek lapozz vissza és alkalmazd az ő módszerüket. :-)

A fent felsorolt módszerek közül többet alkalmazok. Szeretném még kiemelni a Titok című filmet, ami mindig helyrerak, ha negatívan gondolkodom. Ha lehetetlen helyzet előtt állok, ott a múltam, amikor számos lehetetlennek tűnő feladatot oldottam meg. Elég egy ilyen helyzetre gondolnom, és nekem ez önbizalmat ad. Önbizalmat ad az is, hogy a barátaim erőt adnak. Általában kis dolgoktól szenvedtem. Egy idő után már annyi ilyen lelki tusán végigmentem és kijöttem belőle, hogy sokszor már az elején látom, hogy ebbe a most kialakulóba sem érdemes belemennem. Örömmel fogadok minden dícséretet, ami engem és a lányomat ér. Nyitottam egy "Dícséretek könyvét" magamnak és a lányomnak is, ahová a minket ért dícséreteket leírom és esős napokon olvasgatom.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.